Gå til hovedinnhold

Går vinninga opp i spinninga?

Den tidligere omtalte Bucketlista hadde et punkt eller to som handlet om sau.
Klippe og lære å spinne av ulla. Den klippinga får vente, men jeg var så heldig å få flere sekker med ull fra Nigarden i Undredal!

Her står vi og renser litt ull


Så traff jeg ei rokkedame på en åpen dag på Stokke bygdetun. Ho spant og farga ull, og hadde et kurs i Sfj Husflidlag rett rundt hjørnet. Jeg greip anledingen med begge hendene og meldte meg på.

Karding tar tid!
Fredag starta et 16 timers langt kurs, og jeg drassa selvfølgelig med noe av ulla! Rokk, teine og karder har jeg jo ikke, men det fikk vi låne.

Det lukter fjøs av uvaska ull, og skit og grass henger på. To ganger med karding tok en del av løsskiten, men lukta var det verre med!
Men det blir jo så fint...

Etter karding ble ulla fluffy og fin, og alle fibrene skilt fra hverandre. Da tok vi en Tornerose og brukte håndteina. Det kosta oss lite blod, men mye svette. En snurr på teina og trekke en fin tråd av ulldotten. Snurr, trekk. Snurr, trekk. Dere skjønner tegninga? Til slutt sto vi på tærna, og det var fristende å klatre opp på stolen da tråden ble veldig lang!


Teknikkene med karding, snurr og trekk var greie å ha inne før vi starta opp for fullt med rokken.
For her skal beina kobles inn, og de som har sett meg danse kan godt forstå at dette kunne bli trøblete...

Vi brukte moderne rokker med èn trøe, og der skulle det tråkkes så hjulet går til høyre. Så mates ullfibrene inn ved å trekke en jevn mengde ut av ulldotten(som er karda et par ganger). Samtidig skal tråden masseres mens den spinnes inn på spola via rokkepipa. Det gjør tråden mindre bustete. Tror min tråd ble svært lite bustete, og det var bare på grunn av de svette fingrene!



Jeg fikk også prøvd den gamle typen rokk som de fleste sikkert har sett til pynt eller nedstøva en plass. En elektrisk rokk og en med to trøer ble også testa ut, sistnevnte falt mest i smak. Minte meg litt om sykling, og det kan jeg ganske godt!
Gode gamle

Når en tråd er spunnet og fylt opp på en spole, så er det egentlig "bare" å lage en ny omgang. Disse to spolene med tråd spleises sammen til en garntråd, og da er det viktig å få minst mulig spenning i garnet så det ikke vrir seg og får rar oppførsel under strikkeprossessen.

Det ferdig spleisede garnet surres opp på et hespetre, og festes i to ender med et fargerikt garn slik at den holder fasongen under vask.

Selve vaskinga er rar, for jeg har alltid innbilt meg at ull ikke skal vaskes på mer enn fingervarm temperatur! Men her fylte vi kummen med glohett vann og la garnet nedi en halvtimes tid. Det bobla som om det var såpe oppi, men så var det bare noe av lanolinet i ulla som slapp! Ulla har mye fett i seg, og det er greit å få vaska ut noe av det så garnet ikke blir så klamt. Pluss at skiten og noe av lukta forsvinner.
Et par runder i kaldt og varmt vann uten å gni garnet, bare sveipe det gjennom vannet og klemme det ut, så kunne det henges til tørk over vasken.

3-trådsspinning var det verre med, gikk på en snurr for å si som sant er. Skjønte opplegget, men tenkte at det får vente til en annen gang.
Så nå sitter jeg med et stort nøste med garn, laga av ca 70% ull fra Nigarden og resten er ull fra fellesen.

Så hva i alle dager skal jeg lage nå? Det lukter sau, og det stikker sikkert veldig. Det mest passende hadde vært å strikke en liten genser til et lite lam som fryser......

Under hele kurset(16 timer!) surra en sang rundt i huet mitt. "Kom skal vi klippe sauen idag. Klippe den bra, ja klippe den bra...."



Men kursbeviset er mottatt, og jeg er strålende fornøyd med å ha gjennomført noe jeg har ønsket å lære mer om! Nå sitter jeg på finn.no og surfer etter en passende rokk. Og karder og hespetre. Det sies at det er mange hespetrær der ute? :D



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Kruttslam i hendene

Er det ikke det som er beviset på at man har skutt? I hvertfall i følge krimbøkene... Ja, nå har nybegynnern vært på jakt nok en gang, og har endelig fått noe å skrive hjem om! Vi får for ordens skyld holde jaktterrenget hemmelig, men ikke så langt unna så møtte vi opp, småtidlig og litt før sola seig opp over åsene. Kaldt, men glassklart vær, kun besudlet av den varme dampen fra trøtte jegertruter.  Jentene fikk gode råd fra de lokalkjente gutta Krutt, og fikk tildelt hver sin post ved strategiske krysningspunkter. Lag på lag med ull og fleece, og et spinkelt håp om å holde varmen denne lørdagsmorgenen. Selv har jeg en sjekkliste for pakking til storviltjakt, den er kunstferdig laminert og kan derfor skrives på med whiteboardpenn. Der står det ull, men neimen om det var mange nok lag denne dagen! Klokka hadde vel bikka halv ni tenker jeg, da var alle på plass, og hunden kunne slippes for å finne lukt etter rådyra. De hadde stått som sild i tønne på jordene, og burde ha t...

Flåmsdalen opp og ned, tog og turer

Flåmsdalen er populær både til sykkels, til fots og med tog. Med  Flåmsbana  og litt sol attåt er utsikten helt hinsides! Vi har ordna oss ambassadørkort og kan reise ubegrensa ut året. Mye er forandra etter flommen ved Roandefossen Det eneste minuset i turistsesongen er at det blir trangt om plassen, dårlig luft og risikoen for å få en japaner på fanget er faretruende stor. Særlig om du sitter ved vinduet idet toget passerer Roandefossen og svingene i Rallarvegen. Det er fristende å løpe i rein nedoverbakke, og hittil har jeg fått løpt Blomheller-Flåm en gang(ca 12 km) og Myrdal-Flåm en gang(ca 20 km). Utrent og med løent kne. Av erfaring nå, så anbefaler jeg Myrdal-Blomheller, her er det grus og mykere underlag enn asfalten ved Berekvam! Myrdal stasjon der oppe En bekmørk tunnel  På vei ned til Flåm, laangt igjen! En bukett trær ble plukket av flommen i fjor Om du tar veien til fots, vær obs på sykkelistene som kom...

Til Mor

Jeg har stort sett skrevet om de morsomme tingene som skjer. Men av og til er livet også preget av tap, savn og sorg. Vi mistet en god og viktig Mor nå i juli, minstens bestemor og våres Bestemor Bente. Med sykdom så er vi voksne kanskje litt føre var, og tenker at utfallet kan bli at vi mister noen. Barna lever her og nå, og godtar at noen er syke, men at det går over. Akkurat som hosten eller omgangssyken. Det var vanskelig å fortelle dem at Mor døde. Hun lever ikke lenger, og hvor er hun da? Hvem skal steke vafler, strikke gensere, lage den deilige sausen til steika? Hvem skal sitte på plassen hennes i sofaen, vise skrytebilder av barnebarna, skal telefonen hennes slutte å ringe med "Farmor det ringer, ta telefonen farmor"? Jeg tenker stadig på alt det vi ikke får oppleve med henne lenger. Et svært tomrom som ingen kan fylle. Kommentarene på Facebook uten komma eller punktum, skrevet med brillene på nesa, de som kan deles i to på midten og som var det mest interess...