Gå til hovedinnhold

Hjortefot og Gule Fare på nye eventyr

Jeg hadde ikke akkurat planlagt å rekke hjortejakt mens høstferien pågikk, men sannelig blei det tid til det også.
Med en bror i Undredal som stiller som barne"pike" helt frivillig, var jeg ikke vanskelig å be!

Etter en avlevering midt på dagen dro Jegern og jeg til fjells. Sekkene var pakka for en overnatting, og det var lett å gå. Trenger vel ikke å beskrive jaktområdet, bare se på bildene! Parkerte ved bommen og gikk litt langsmed vegen. Deretter bar det rett opp og innover fjellet. Noen sammenføyka snømasser ga en påskefeeling, mangla bare appelsin og Kvikk Lunsj.


Strålende vær var meldt hele uka, og det fikk vi nyte godt av underveis. Følte meg lettere svidd utpå kvelden...
Vi kunne ikke la være å kikke litt etter hjorten på de mest traffikerte områdene, men etter et par timers speiding og med blingsende kikkertsyn fant vi det lurest i å vende nesa mot selet. Tror han Hjortefot hadde en baktanke der han gikk, det er vel gjerne i mørkets frembrudd at hjorten våkner til liv og føler seg tryggere?

Kunne høre brøling fra bukk, trodde det var kuer først!


Ihvertfall kom det et ungdyr i lett trav på stien framfor oss. Mutters aleine og sikkert like overraska som de grønnkledde! Ho rakk å få ei kule på rette plassen før ho sprang videre flere meter.
Fersk som jeg er, er det fremdeles overraskende å se hvor langt de kommer selv etter et dødelig skudd. Sånn sett er det ikke stor forskjell på rein og hjort.

Etter vomminga var unnagjort var kvelden godt i gang med å trekke ned rullegardina. Kolla fikk fluenetting over seg og fikk beholde pelskåpa til neste dag. Ørn var observert tidligere på dagen, så vi satsa på at den holdt seg til vommen og resten av innvollene.

Kveldshimmelen og utsikten er breathtaking på fjellet. Bildene er fine de, men legg på 100% av herligheten, så nærmer det seg kanskje virkeligheten!

En dram og varm mat i skrottene gjorde susen. Det var selvfølgelig hjort på menyen, men ikke dagens kolle. Ho må inn til helsesjekk for CWD. Ho var forresten svær, med mye fett på bakparten. Barnløs og ute på leit etter brølebukkene!

Den natta lå jeg våken. Bare summing fra noen late fluer. De kunne vel ikke fatte hvor heldige de var da vi kom og fyrte opp i ovnen for dem. Brøling fra en ivrig bukk kom nærmere og nærmere, og jeg prøvde å riste liv i jegermannen. Det var altfor mørkt til å se noe der ute, og altfor kaldt til at Snikende Ullteppe orka ut av den deilige stua. Sovna til slutt, happy for å ha hørt en BUKK og ikke ei ku! Flir så mye dere orker, men for lærlingen var det stort :)

Neste dag kunne viltkameraet vise at det hadde vært dyr borte ved saltplassen, og jeg vedder på at det var brølebukken min! Nå er det ikke lov å legge ut saltstein pga sjukdommen, men det ligger vel rester i bakken. Det var masse ferske spor, det er bare dyra som er veldig vanskelige å få øye på midt på dagen!

Den store lille hjorten kunne ikke ligge der hele dagen, så vi trava bort etter å ha rydda oss ut av selet. Det skal sies at sekken min var i minste laget for de svære bogene, læra, ribbene, huet og skroget. Og ikke minst hjerte og kjeve.




Så da var det griseflaks at Hjortefot hadde tatt med seg en svær sekk!

Det er ikke hverdagskost verken å bære rundt på kroppsdeler, å ha blod på buksa, eller å skjære i den varme skrotten. Men jeg har en mistanke om at jakta blir en del av høstens aktiviteter framover. Dette er mat fanget med litt hall, noe list og mye flaks!

Tilbake til dette med bæringa av alle de 50 kiloene. Pluss huet. Jeg fikk vel trøkt nedi et lær og en bog pluss hue, proviant og kjeve. Og viltkameraet. Da var det overfullt. Da gjensto resten til han med den store sekken stakkar, men heldige som vi var kom et par og hjalp oss underveis. Da var det plutselig reine søndagsturen heimatt! I hvertfall for meg!
Med snuta mot vinden

De gode hjelperne



Godjenta med supersnuta


Nok en gang en fantastisk tur, strålende vær, et dyr felt, ivrig hund, god læremester og den vakraste utsikten. Jeg er heldig!


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Kruttslam i hendene

Er det ikke det som er beviset på at man har skutt? I hvertfall i følge krimbøkene... Ja, nå har nybegynnern vært på jakt nok en gang, og har endelig fått noe å skrive hjem om! Vi får for ordens skyld holde jaktterrenget hemmelig, men ikke så langt unna så møtte vi opp, småtidlig og litt før sola seig opp over åsene. Kaldt, men glassklart vær, kun besudlet av den varme dampen fra trøtte jegertruter.  Jentene fikk gode råd fra de lokalkjente gutta Krutt, og fikk tildelt hver sin post ved strategiske krysningspunkter. Lag på lag med ull og fleece, og et spinkelt håp om å holde varmen denne lørdagsmorgenen. Selv har jeg en sjekkliste for pakking til storviltjakt, den er kunstferdig laminert og kan derfor skrives på med whiteboardpenn. Der står det ull, men neimen om det var mange nok lag denne dagen! Klokka hadde vel bikka halv ni tenker jeg, da var alle på plass, og hunden kunne slippes for å finne lukt etter rådyra. De hadde stått som sild i tønne på jordene, og burde ha t...

Flåmsdalen opp og ned, tog og turer

Flåmsdalen er populær både til sykkels, til fots og med tog. Med  Flåmsbana  og litt sol attåt er utsikten helt hinsides! Vi har ordna oss ambassadørkort og kan reise ubegrensa ut året. Mye er forandra etter flommen ved Roandefossen Det eneste minuset i turistsesongen er at det blir trangt om plassen, dårlig luft og risikoen for å få en japaner på fanget er faretruende stor. Særlig om du sitter ved vinduet idet toget passerer Roandefossen og svingene i Rallarvegen. Det er fristende å løpe i rein nedoverbakke, og hittil har jeg fått løpt Blomheller-Flåm en gang(ca 12 km) og Myrdal-Flåm en gang(ca 20 km). Utrent og med løent kne. Av erfaring nå, så anbefaler jeg Myrdal-Blomheller, her er det grus og mykere underlag enn asfalten ved Berekvam! Myrdal stasjon der oppe En bekmørk tunnel  På vei ned til Flåm, laangt igjen! En bukett trær ble plukket av flommen i fjor Om du tar veien til fots, vær obs på sykkelistene som kom...

Til Mor

Jeg har stort sett skrevet om de morsomme tingene som skjer. Men av og til er livet også preget av tap, savn og sorg. Vi mistet en god og viktig Mor nå i juli, minstens bestemor og våres Bestemor Bente. Med sykdom så er vi voksne kanskje litt føre var, og tenker at utfallet kan bli at vi mister noen. Barna lever her og nå, og godtar at noen er syke, men at det går over. Akkurat som hosten eller omgangssyken. Det var vanskelig å fortelle dem at Mor døde. Hun lever ikke lenger, og hvor er hun da? Hvem skal steke vafler, strikke gensere, lage den deilige sausen til steika? Hvem skal sitte på plassen hennes i sofaen, vise skrytebilder av barnebarna, skal telefonen hennes slutte å ringe med "Farmor det ringer, ta telefonen farmor"? Jeg tenker stadig på alt det vi ikke får oppleve med henne lenger. Et svært tomrom som ingen kan fylle. Kommentarene på Facebook uten komma eller punktum, skrevet med brillene på nesa, de som kan deles i to på midten og som var det mest interess...